De ce ar trebui să te îngrijoreze poziția copilului tău? Pentru că…

Orice părinte are propriile anxietăți legate de modul în care își crește copilul. Cu toții ne dorim ce este mai bun pentru ei și facem eforturi în acest sens. Putem pune accent pe educație, pe alimentație sănătoasă, pe un program adecvat vârstei și lista poate continua. Ce ne facem însă când lucrurile nu mai țin de noi? Când constatăm o problemă de sănătate pe care noi, ca părinți, nu o putem remedia? În această categorie intră  scolioza (deviație în formă de S a coloanei vertebrale), o afecțiune care, neobservată la timp, poate avea efecte nefaste asupra dezvoltării copilului, dar și asupra încrederii în sine. Ei bine, în această situație avem nevoie de ajutorul specialiștilor. În primul rând, să lămurim când ar trebui să începem să ne îngrijorăm.

Iată principalele semne care ne spun că ar trebui să cerem o evaluare a coloanei copilului:

– privit copilul din spate atunci când stă în picioare, se observă următoarele asimetrii: umerii nu sunt în aceeași linie; omoplații nu se aliniază; spații ciudate între membrul superior și trunchi; bazinul este răsucit; înălțimea șoldurilor diferă.

– privit din spate atunci când se apleacă înainte, se pot observa curburi ale coloanei sau zone mai ridicate, ieșite în relief.

Cine poate face evaluarea copilului? Atât medicul de familie, cât și medicul pediatru pot face o evaluare inițială, dar ei te vor trimite spre un specialist. Cine sunt persoanele specializate pentru această afecțiune? Orice ortoped, medic de medicina sportivă sau de recuperare, precum și fizioterapeuții pot avea o părere avizată referitor la această patologie, dar majoritatea au o abordare globală a afecțiunii.

Ca mamă, eu voi căuta întotdeauna pe cineva care are cea mai vastă experiență într-un anumit domeniu, precum și studii aprofundate în domeniul respectiv. Există astfel de specialiști în Zalău sau trebuie să ne orientăm înspre orașe mai mari? Din fericire, în județul nostru avem unii dintre cei mai experimentați specialiști din țară în domeniul scoliozei.

Dr. Ioana Rotaru – medic la Fundația ACASA, singurul medic român activ al SOSORT (Societatea Internațională de Tratament Ortopedic și de Reabilitare a Scoliozei), cu o vastă experiență în recuperarea pediatrică, a abordat acest subiect cu extrem de multă seriozitate, participând la numeroase cursuri de formare, culminând cu masterul cu durata de 2 ani urmat în cadrul ISICO (Institutul Italian pentru studiul științific al coloanei) sub coordonarea profesorului Negrini, personalitate de renume internațional în domeniul tratamentului conservativ al scoliozei. În cadrul evaluării coloanei vertebrale, alături de cunoștințele aprofundate, folosește, de asemenea, un scanner performant care permite evaluarea posturii și evitarea iradierii atunci când radiografia nu este absolut necesară. Pe baza evaluării se poate stabili un diagnostic și un plan de tratament sau doar o reevaluare periodică. Ce urmează dacă se confirmă diagnosticul de scolioză? Urmează un tratament de recuperare cu fizioterapeuți care fac echipă cu doamna doctor în vederea celor mai bune rezultate. Fizioterapeutul Bogdan Vereș și-a început activitatea profesională la Fundația ACASA, în cadrul echipei de recuperare pediatrică, sub coordonarea doamnei doctor. De-a lungul timpului, s-a remarcat prin dorința de a excela în domeniul ales, astfel că azi îl regăsim în postura de doctorand în cadrul Universității Babeș Bolyai din Cluj Napoca, Facultatea de Educație Fizică și Sport, Catedra de kinetoterapie, și la câteva luni distanță de absolvirea aceluiași program de master în cadrul lSICO. Avid de cunoaștere în domeniu, a participat la numeroase alte cursuri, printre ele numărându-se și terapia Schroth – terapie cu efecte notabile în tratamentul scoliozei. De altfel, ambiția lui Bogdan este de a realiza o evaluare națională a copiilor și adolescenților cu scolioză, astfel încât să putem avea, pe viitor, și statistici referitoare la incidența scoliozei în rândul adolescenților de la noi din țară, studiu inexistent la ora actuală.

Cum putem ajunge la acești specialiști? Ne bucurăm să vă putem spune că atât d-na doctor Ioana Rotaru, ca reprezentant al Fundației ACASA, cât și fizioterapeutul Bogdan Vereș pot fi găsiți la Aquarel în calitate de colaboratori. Centrul Aquarel pune la dispoziția specialiștilor un spațiu generos alocat recuperării medicale, o zonă dedicată kinetoterapiei, cu tot ce presupune această disciplină, o zonă cu aparate de fizioterapie de ultimă generație.

Doar scolioza poate fi tratată la Aquarel? Cu siguranță, nu! Întreaga paletă de patologii care presupun recuperare medicală, de la tulburări de dezvoltare ale celor mici la afecțiuni degenerative datorate înaintării în vârstă, de la afecțiuni post traumatice la afecțiuni neurologice și, repet, orice problemă de sănătate cu adresabilitate în recuperarea medicală își poate găsi soluția aici. Deci există și specialiști, medici și fizioterapeuți, care lucrează cu adulții? Cu certitudine!

Vom reveni cu multe alte informații într-un articol viitor. Cum se poate face o programare la Aquarel? Foarte simplu. Intrați pe site-ul nostru, aquarel.ro, și găsiți datele de contact, precum și programul de funcționare.

Vă mulțumim și vă așteptăm cu drag!

Ramona Deac, manager Aquarel

2 Thoughts to “De ce ar trebui să te îngrijoreze poziția copilului tău? Pentru că…”

  1. […] Orice părinte are propriile anxietăți legate de modul în care își crește copilul. Cu toții ne dorim ce este mai bun pentru ei și facem eforturi în acest sens. Putem pune accent pe educație, pe alimentație sănătoasă, pe un program adecvat vârstei și lista poate continua. Ce ne facem însă când lucrurile nu mai țin de noi? Când constatăm o problemă de sănătate pe care noi, ca părinți, nu o putem remedia? În această categorie intră  scolioza (deviație în formă de S a coloanei vertebrale), o afecțiune care, neobservată la timp, poate avea efecte nefaste… Citeste mai mult […]

  2. Anonim

    Am văzut în parc un copil care bătea mingea. Cred că i-a furat cineva telefonul!

Leave a Comment